Project in gebiedsplan 2019   

OHG drijfvuil-vrij

A
Geplaatst op 21 september 18, 14:44 uur
Dit project is ingediend als voorstel voor het Gebiedsplan 2019 - Oostelijk Havengebied

Dit project maakt onderdeel uit van het Gebiedsplan 2019 - Oostelijk Havengebied

Drijfvuil verzamelt zich langs de kant. Het lukt Gemeente en Waternet niet onze havens schoon te krijgen. Voor handmatig reinigen vanaf de kant is onvoldoende budget beschikbaar. Een groeiend aantal bewoners is bereid zwerfafval uit het water te scheppen. Dan is wel goed gereedschap nodig.

Project: distributie van degelijke functionele schepnetten tegen de groeiende hoeveelheden drijfvuil (pilot).

Toelichting

Het Oostelijk Havengebied is één van de plekken in Amsterdam waar je volop van het water kunt genieten: varen, zwemmen of gewoon vanaf de kant het uitzicht, de wind en de wijdsheid op je in laten werken.

Storende factor is de voortdurend toenemende hoeveelheid drijfvuil. Waternet vaart met speciale schepen rond om het vuil enigszins in toom te houden. Dat is minder makkelijk dan het lijkt. Veel vuil verzamelt zich namelijk op plekken waar vanaf het water lastig is bij te komen. Verwijderen vanaf de kant lijkt een betere oplossing. Helaas zijn begrotingen van gemeente en Waternet daarvoor niet toereikend. Daar staat tegenover dat veel bewoners graag bereid zijn hiervoor af en toe de handen uit de mouwen te steken. Om het leuk te houden is goed gereedschap een logische vereiste.

Bootbewoners in de Entrepothaven hebben een schepnet ontwikkeld dat speciaal geschikt is om druifvuil vanaf hoge kades en woonschepen eenvoudig uit het water te vissen. Tegelijk wordt bijgedragen aan armoedebestrijding: de netten worden met de hand geknoopt door vissers in Haiti. Die kunnen dat extra inkomen heel goed gebruiken.

Met een pilotproject kan het Oostelijk Havengebied voorop lopen in de bestrijding van drijfvuil door water- en kadebewoners (circa 50) van schepnetten te voorzien. Aan participanten zal worden gevraagd gedurende een jaar bij te houden hoeveel en welke soort vuil uit het water wordt gevist. Door het simpel scheiden van fracties kan tegelijkertijd worden bekeken hoe de aanpak kan bijdragen aan een circulaire economie. De pilot zal beter inzicht geven over hoeveelheden, samenstelling en gedrag van drijfvuil. Van de opgedane kennis kunnen andere buurten meeprofiteren.

De aanpak onderscheidt zich doordat de schepnetten dagelijks gedurende het hele jaar actief ingezet kunnen worden, juist op die plekken waar het drijfvuil zich verzamelt. Omdat de schepnetten minstens 10 jaar meegaan, zal het Oostelijk Havengebied ook na de pilot nog lang kunnen nagenieten van steeds mooier en schoner water.

Gewenst resultaat Oostelijk Havengebied zonder drijfvuil
drijfvuil tussen wal en schip
ergonomie
stevig en goed hanteerbaar schepnet
Bijdrage aan de prioriteiten:
Hoort bij doelstelling De openbare ruimte is een plek om elkaar te ontmoeten, te bewegen en te recreëren (?)
Financiële dekking:
  • Gebiedsbudget: 5.000,00 - Schepnetten, verzamelzakken, handweger, distributie, coordinatie, gegevensverwerking, rapportage

Is dit een goed project?

Vind je het waardevol als dit project in 2019 wordt uitgevoerd?

Er kan niet meer gereageerd worden

3 project-updates toon alle updates

Suzanne Vissers

15-feb-2019 13:28
Project volgens planning

De initiatiefnemer Niels Mast en de gebiedsmakelaar Suzanne Vissers hebben kennis gemaakt en dit initiatief gekoppeld aan verschillende netwerken in OHG. Zo kan het aantal van 350 geadopteerde vakken in het OHG gehaald worden. Een deel van de 50 vanuit het gebiedsplan gefinancierde schepnetten zijn Lees meer
0

Open de update in eigen pagina

Brenda Hunt

18-sep-2019 17:31
Project afgerond


0

Open de update in eigen pagina
29 reacties

David Radder

Ja
12-nov-2018 14:24

R de Koning

Ja: plus direct statiegeld invoeren
15-nov-2018 16:29

Gerretje van den Akker

Ja: Hoe meer drijfzwerfavfal uit het water gehaald wordt hoe minder er in zee terecht komt!20-nov-2018 11:21

bericht verwijderd

EW van den Braak

Ja: Erg goed als met ondersteuning de bewoners dit met behulp van schepnetten kunnen oplossen.
30-nov-2018 15:26
Wil je reageren? Meld je dan aan.