Project in gebiedsplan 2018   

Drijvende Tuinen

A
geplaatst op 22 september 17, 08:42 uur
Dit project is ingediend als voorstel voor het Gebiedsplan 2018 - Het Oostelijk Havengebied

Dit project maakt onderdeel uit van het Gebiedsplan 2018 - Het Oostelijk Havengebied

In het Oostelijk Havengebied liggen 5 drijvende tuinen naar het idee van provo-voorman en kunstenaar Robert Jasper Grootveld(†’09). De bewoners willen de drijvende tuinen graag behouden. Een aantal buurtbewoners hebben zich verenigd en onderhouden de tuinen. Dit doen zij samen met steun van vrijwilligers uit de buurt. Stadsdeel Oost, het Internationale Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) en De Eester (Buurtcoöperatie-OHG) zijn nauw betrokken bij de drijvende tuinen in het Oostelijk Havengebied. Naast behoud van de drijvende tuinen, kunnen de drijvende tuinen onderdeel worden van een natte ecologische verbinding in het Oostelijk Havengebied en de rest van het gebied in Amsterdam. Een natte ecologische verbinding bestaat uit stapstenen die niet meer dan 3 kilometer uit elkaar liggen en zo een geschikt habitat bieden voor migrerende dieren.

Toelichting:

Eén van de drijvende tuinen, De Panama Tuin, ligt aan de Panamakade. De andere vier tuinen, De Yuppie-management, De Oceaan, De Wilde Tuin en De Tuin van Tuinman, liggen aan de Douanesteiger in Entrepothaven. De drijvende tuinen zijn circa 200 m2 per tuin en dragen bij aan Groen in het Oostelijk Havengebied. Groen is waar de bewoners in het Oostelijk Havengebied behoefte aan hebben. De ruimte op het vaste land is schaars. Groen op het water is een prachtig alternatief en een waardevolle toevoeging aan de leefomgeving in het Oostelijk Havengebied. De drijvende tuinen stimuleren de biodiversiteit en zorgen voor verbetering van de oppervlaktewaterkwaliteit. Er groeien zelfs bomen op de tuinen die zorgen voor CO2 opslag en het afvangen van fijnstof. Mensen kunnen de natuur van dichtbij beleven en leren over biodiversiteit en de natuur. De drijvende tuinen prikkelt de nieuwsgierigheid en geeft mensen de kans om te ontdekken, te ontmoeten en te creëren.

Gewenst resultaat Tijdens een bijeenkomst voor buurtbewoners, georganiseerd door Stadsdeel Oost, hebben bewoners zich uitgesproken voor behoud van de drijvende tuinen. De drijvende tuinen dienen dan ook een plek te krijgen in het gebiedsplan. Een aantal buurtbewoners hebben zich verenigd en onderhouden de tuinen. Dit doen zij samen met steun van vrijwilligers uit de buurt. Stadsdeel Oost, het Internationale Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) en De Eester (Buurtcoƶperatie-OHG) zijn nauw betrokken bij de drijvende tuinen in het Oostelijk Havengebied. Naast behoud van de drijvende tuinen, kunnen de drijvende tuinen onderdeel worden van een natte ecologische verbinding in het Oostelijk Havengebied en de rest van het gebied in Amsterdam. Een natte ecologische verbinding bestaat uit stapstenen die niet meer dan 3 kilometer uit elkaar liggen en zo een geschikt habitat bieden voor migrerende dieren.
Documenten
Foto
Bijdrage aan de prioriteiten: Sorry, there was an error on this page.