Project in gebiedsplan 2018   

Cruquius Community BUILDING

A
Geplaatst op 21 september 17, 15:25 uur
Dit project is ingediend als voorstel voor het Gebiedsplan 2018 - Het Oostelijk Havengebied

Dit project maakt onderdeel uit van het Gebiedsplan 2018 - Het Oostelijk Havengebied ARGUMENTATIE: We staan in principe positief tegenover dit initiatief. In hoeverre dit door ons gefaciliteerd kan worden hangt samen met wat er gerealiseerd kan worden: of er een locatie voor beschikbaar is en welke mogelijkheden die biedt.

Om de sociale cohesie in dit deel van de wijk vorm te geven heeft Cruquius Circulair een plan ontwikkeld om te komen tot een communityBUILDING. Dit moet in de nabije toekomst een plek worden waar de bewoners van deze wijk elkaar kunnen opzoeken, ontmoeten en verbinden. Plaats voor cultuur, sport en spel maar ook educatie, creativiteit en presentatie. Qua formule vergelijkbaar met de huidige QRU maar dan een 2.0 versie

HET GEBOUW

Programmatisch komt het gebouw er als volgt uit te zien;
ontvangst - huiskamersfeer - bar - presentaties
spelruimten (sport en spel)
doe-ruimtes ( voor naai, timmer- en fiets cursussen)
utilitaire ruimten: keuken, opslag, logistiek, warmtepomp/warmtewisselaar
farming in kassen op dak en zijgevels: dit is een combinatie van werk en ontmoetingsruimte.

Dit project heeft een lange aanlooptijd ivm coalitievorming, financiering en locatie. In 2018 kan QRU tijdelijk op een andere plek worden voortgezet om uiteindelijk op een vaste plek in het gebied te landen. Hiervoor willen we in het gebiedsplan financiering alloceren.

Toelichting

Afgelopen zomer zijn een drietal buurtbewoners (Lianne van Alphen, Ricardo vd Heuvel en Leon Paquay) een experiment aangegaan; in een loodscomplex van VORM hebben zij een buurthuiskamer gecreëerd met aangrenzend een sport en spel loods (play-ground) voor jong en oud onder de naam QRU.
Telkens als buurtbewoners of gasten uit andere wijken of plaasten QRU bezochten, waren ze aangenaam verrast. Enerzijds door de visuele kwaliteit van deze industriële locatie, anderzijds door de creatieve invulling van de plek; tafeltenissen, grote schaakstukken spel , hindernisbaan, 3x3 basketbalveld en een fietswerkplaats met kinderactiviteiten; met gerecyclede materialen en andere krijgertjes is er een ruimte gecreëerd waar jong en oud elkaar kon ontmoeten, spelen, laven en vermaken.
Een plek waarvan je niet gauw een tweede vindt in Oost
De combinatie van gastvrijheid en de diversiteit van het ongecompliceerde vermaak en culturele programmering waren een absolute troef, laagdrempelig en no-nonsence. Er zijn veel positieve reacties binnengehaald. U kunt QRU nog bezoeken tot eind oktober op Cruquiusweg 140 (VORMloods)

Gewenst resultaat sociale cohesie, sport, spel, ontmoeten, presenteren, ontspannen, urban farming, werkgelegenheid
Bijdrage aan de prioriteiten:
Hoort bij doelstelling Het verder versterken van samenredzaamheid, saamhorigheid en netwerken, met onder andere plekken voor ontmoeting, het verduurzamen van bestaande initiatieven. (?)
Financiƫle dekking:
  • Gebiedsbudget: 15.000,00

Is dit een goed project?

Vind je het waardevol als dit project in 2019 wordt uitgevoerd?

Er kan niet meer gereageerd worden

1 project-update
6 reacties

Jo Van Der Spek

Hoi, ik ben bezig met een voorstel dat mooi aansluit op jullie plan. En ik heb ook een lokatie op het oog.
5-okt-2017 13:37

Meta de Vries

Ja
8-okt-2017 16:23

Marlies

Ja
8-okt-2017 20:18

Gijs Kessler

Ja: QRU is een unieke plek waar veel, bijna alles, mogelijk is, ook dingen die wat minder courant zijn en dat voegt veel toe aan een buurt, dus een voortzetting van die formule lijkt mij zeer de moeite waard.
19-okt-2017 19:57

Martin Nun

Ja
20-okt-2017 12:28
Wil je reageren? Meld je dan aan.