Organisatie

Poëzie Bankje

Informele groep
Beschrijving

 

Na een jaar op het bankje...........

Gaat het poëziebankje vanaf 3 december 2017 virtueel verder.

Wil je het gedicht van de week rechtstreeks op je mailadres ontvangen, dan kan dat door een aanmelding via www.tinyletter.com/gedichten.

 

De poëzie in onze buurt blijft onverminderd van kracht.

Het idee voor het Poëziebankje is anderhalf jaar geleden ontstaan aan een eettafel in het IISG. Daar werd mijn belangstelling gewekt voor het Bankjescollectief. Ik sloot me direct aan en organiseerde op een bank aan het einde van het Borneo-eiland een Schone Letteren Bankje. Als 2 pro mille van de bevolking zich interesseert voor poëzie, ik vermoedde in het OHG een veel hoger percentage, dan was het wellicht mogelijk in het Oostelijk Havengebied een genootschap te vormen ter bevordering van de poëzie in de openbare ruimte.  Met mij als beschermvrouwe van poëzie die ertoe doet.

En zo ging het poëziebankje van start op het Eesterfestival met een gedicht van Gabriël Smit:

Met grote letters wil ik schrijven:‘Liefde is het hart van het heelal.’ Onzin, iets voor Dante, liefde is bij elkaar zitten, zwijgen, willen zeggen wat je al lang weet en toch niet zeggen kunt, zuchtend opstaan […]

Er kwam een bankje vóór De Eester en daar speelde het zich af, een jaar lang in de openbare ruimte, die is nu eenmaal buiten. Aan het einde van de week. Een verschuiving naar het middaguur op maandag in de behaaglijkheid van de binnenruimte van De Eester leidde soms tot een wat hogere opkomst, maar omdat er met name virtueel belangstelling voor poëzie lijkt te bestaan, beveel ik voortaan één gedicht van de week aan. Digitaal. Bert verspreidt dat of plaatst iets anders als gedicht van de week.

Het poëziebankje is steeds onderdeel geweest van de Museum-en-Zo groep en gaat nu in een andere vorm verder. De veertig voorgelezen gedichten per maand hebben geleid tot een reusachtig archief. Nadere bijeenkomsten zullen worden aangekondigd op het Buurtbalie platform.

Merle

Contactpersonen van Poëzie Bankje
Ik wil deelnemen
Activiteiten in het verleden
200 berichten van Poëzie Bankje
Toon me de overige berichten van Poëzie Bankje