Bericht

Gezocht: deelnemers aan portretfotografie project Zoomtret

Geplaatst op 18 februari 2021, 10:53 uur , door Barbara van Schaik

OPROEP: ik zoek mensen die het leuk vinden om deel te nemen aan mijn portretfotografie project 'Zoomtret' - portretten gemaakt via een Zoom verbinding.

Als fotograaf heb ik mij het afgelopen jaar voornamelijk op (uitgestorven) stedelijke landschappen geconcentreerd. En nu, in dit tijdperk van afstand en avondklok, is mijn behoefte groot om weer mensen te fotograferen, om portretten te maken.

Maar hoe kan ik een portret maken als ik (vanwege persoonlijke omstandigheden) zoveel mogelijk thuis werk en mijn contact bubbel zo klein mogelijk wil houden? Tijdens een ochtendwandeling valt het kwartje: ik kan portretten maken via Zoom. Dus niet via een zoom lens, maar via een Zoom verbinding.

Een zoomtret in plaats van een portret. Kan dat? Ja, dat kan. Het vraagt wel een (wat) andere benadering en het resultaat is ook (wat) anders.

In veel opzichten is het alsof ik een portret op locatie maakt (in plaats van in de studio). En wat in ieder geval anders is, is het eindresultaat: per definitie is de resolutie van een Zoom-verbinding laag, en dus ook de resolutie van de foto. Het voelt voor mij dan ook als een Polaroid, vandaar het frame dat ik in de nabewerking toevoeg (zie de voorbeelden).

Het resultaat is een portret dat 'analoog' voelt, gemaakt via een digitale verbinding - en ook een document van de manier waarop we verbinding maken in Corona tijden.

Wil je wel op deze manier geportretteerd worden? Als je contact met mij opneemt (mail: info@barbaravanschaik.com), dan stuur ik meer informatie en natuurlijk een Zoom uitnodiging.

PS: één deelnemer schreef al een blog over haar ervaringen.