Bericht

Poëzie-Bankje gedicht van de week

Geplaatst op 19 november 2020, 00:11 uur , door Poëzie Bankje

Through the Boughs’ (‘Door de Takken’) van Raymond Carver.

Raymond Carver (1938–1988) was een Amerikaans schrijver en dichter.
Zijn werk bestaat vooral uit korte, nuchtere en schijnbaar laconiek geschreven verhalen. Hij streefde ernaar om een verhaal zo kort en bondig als mogelijk te vertellen. Daarnaast schreef hij ook poëzie: veel liefdesgedichten, vaak met een cynische ondertoon.

Bijdragen leverde hij voornamelijk aan vooraanstaande tijdschriften, zoals The New Yorker en Esquire. Veel van zijn verhalen werden relatief laat na hun verschijnen gebundeld. Het bekendst is Cathedral uit 1983. Binnen een periode van tien jaar schreef hij 12 romans.

In het midden van de jaren zestig woonde hij met zijn gezin in Sacramento, waar hij colleges volgde op het Sacramento State College, o.a. van de dichter Dennis Schmitz. Onder zijn begeleiding publiceerde Carver in 1968 zijn eerste gedichtenbundel ‘Near Klamath’.

Raymond Carver wordt tegenwoordig beschouwd als een van de grootste Amerikaans auteurs van de 20e eeuw en de belangrijkste kracht achter de heropleving van de Amerikaanse “short story” in de jaren tachtig.

Verschenen gedichtenbundels:
- Near Klamath (1968)
- Winter Insomnia (1970)
- At Night The Salmon Move (1976)
- Where Water Comes Together With Other Water (1985). Nederlandse vertaling: Zoveel water, zo dicht bij huis)
- Ultramarine (1986)
- A New Path To The Waterfall (1989)
- Bloemlezing in het Nederlands: Het woord liefde (2003)

Meer op Wikipedia.

Wil je het gedicht van de week rechtstreeks op je mailadres ontvangen, dan kan dat door een aanmelding via www.tinyletter.com/gedichten.