Bericht

Hang ook de poster “SAMEN OOST” op!

Geplaatst op 25 mei 2020, 00:00 uur , door Alle Kleuren Oost

* De poster is op te halen bij de Eester *

Boosheid, verdriet, schuldgevoel, pijn, angst, woede, moedeloosheid, (zelf)verwijt,

Hand in hand, liefde en haat, onrecht en inperking van vrijheid van de ander.

Een golf van emoties, naar aanleiding van twee pijnlijke incidenten in de buurt, in onze buurt, werden landelijk nieuws. Wat volgde waren oordelen en vooroordelen, aantijgingen van schuld en onschuld.

Hand in hand lopen, genegenheid tonen, ongeacht gender en seksuele gerichtheid moet kunnen. Zeker in onze buurt. Leven en laten leven! Dat schuurt soms, maar mag nooit leiden tot geweld.

Als Alle Kleuren Oost hebben we, zodra we hoorden van dit incident, contacten gelegd met ons netwerk en veel gesprekken gevoerd, vooral digitaal, want in corona tijd is dat wat we kunnen.

We zijn allemaal geschrokken, boos, verdrietig, angstig vanwege het incident. De reacties op de incidenten waren vaak ook niet mild, naast de lading aan homohaat kwamen ook ladingen racisme, moslimhaat en stigmatiseren van een hele gemeenschap voorbij. De reacties in de pers en online waren vaak heftig: ook hier zowel homohaat als racisme, moslimhaat, die elkaar alleen maar verder leken te versterken, in een online polarisatie.

Maar dat is toch niet ons Oost?

Na ruim 8 jaar activiteiten  en na 7 mooie kleurrijke inclusieve edities Pride Oost, steeds alles georganiseer met en voor de hele buurt, lijkt al ons werk nu even voor niets te zijn geweest. Is de buurt opeens het toonbeeld van intolerantie? Waar is de acceptatie en het samenleven waar we ons de afgelopen jaren voor hebben ingezet?

Maar gelukkig leven wij  in een veerkrachtig Oost. Zie de mooie initiatieven in deze ‘Corona tijd’ vanuit diverse gemeenschappen en de onderlinge solidariteit

Er worden nu diverse gesprekken gevoerd. Gesprekken met het homokoppel dat zich onveilig voelt en de buurt uit wil, gesprekken binnen de hele LHBTI+ gemeenschap en gesprekken binnen de veelkleurige LHBTI+ Oost gemeenschap.

Ook gesprekken met onder andere de Marokkaanse gemeenschap, die zich in de daderhoek gedrukt voelt door de heftige vaak schokkende en soms ronduit racistische reacties in de (social) media.

We spreken met het stadsdeel en sleutelfiguren uit diverse gemeenschappen  over hoe we, juist in situaties als deze, samen blijven staan voor het Oost waar wij aan werken en waar wij in geloven.

We doen dit niet alleen vanwege dit incident. Denk ook aan de transvrouw die onlangs op klaarlichte dag werd aangevallen op de rand van ons stadsdeel. Denk aan die vluchteling die wordt bedreigd en uitgescholden. Denk aan de moslima’s met hoofddoek die regelmatig worden lastiggevallen en bespuugd.

Maar dit is toch niet ons Oost?

Daarom heeft Alle Kleuren Oost bijgaande poster gemaakt om te verspreiden. Om te benadrukken dat wij samen de buurt zijn. Dat we elkaar weten te vinden, ook in situaties als deze. Dat we samen een veilige en inclusieve buurt willen zijn en blijven. Dat we het schuren en de verschillen niet uit de weg gaan, maar elkaar daarover aanspreken en dialogen, discussies en debatten voeren. Dat we acties en initiatieven in de buurt blijven ondersteunen en organiseren over vreedzaam samenleven, over opvoeden, over veiligheid, over het bespreken van lastige onderwerpen op scholen, in het jongerenwerk, etc etc. Dat we Pride Oost ook dit jaar tot een gemeenschapsfeest maken, omdat we er trots op zijn  dat we samen de buurt zijn.

Hang deze poster zichtbaar op, verspreid het online en laat zien dat jij een buurt wil waarin we samenwerken en elkaar opzoeken. Juist wanneer het even moeilijk is. Laat zien dat we ons niet tegen elkaar laten uitspelen.

Want zo is ons Oost!

Samen zijn wij Oost!

Vrijwilligers en bestuur van Alle Kleuren Oost.     

Documenten