Bericht

ik neem je 'virtueel'mee op voedselsafari door het OHG

Geplaatst op 9 april 2020, 22:01 uur , door De Vergroeners Oostelijk Havengebied

De zon schijnt, vogels fluiten en de knoppen groeien weer aan de bomen. Ofwel, het voorjaar dient zich aan. En daarmee ook een klein leger aan wildplukkers, klaar om zich tegoed te doen aan al het lekkers dat de natuur te bieden heeft..

smakelijke hapjes
We kijken met zijn allen uit naar het seizoen tussen winter en zomer; de lente! Het is inmiddels zover. Op dit moment ontploft de natuur. In de parken en tuinen stikt het van de tulpen. Deze kunnen zo verdwijnen in een bonte paas-salade sleedoorn- en meidoornbloemen, de kroonbladeren van de mispel en appel, ze vormen allemaal smakelijke hapjes. Het voorjaar is aangebroken en de eetbare planten lonken naar ons! Bij iedere stap die je zet, stap je op een eetbare plant. Zowel op straat, de bermen, buurtparkjes, de grotere parken en de bossen staan vol met eetbare planten. Als je tijdens deze Carona Crisis een thuiszitter bent wil ik je graag ‘meenemen’ op voedselsafari in het Oostelijk Havengebied. Op mijn wandeling naar het postkantoor heb ik al een maaltijd bij elkaar gesprokkeld. lees hier verder....

Als je gaat picknicken, kun je zelf een dienst bewijzen door de slappe sla uit de supermarkt thuis te laten. want in de meest wilde weides groeien vaak meer dan 10 eetbare planten per vierkante meter. Even wassen, olie, azijn,peper en zout eroverheen en je wilde salade is klaar.
Als je gaat picknicken, kun je zelf een dienst bewijzen door de slappe sla uit de supermarkt thuis te laten. want in de meest wilde weides groeien vaak meer dan 10 eetbare planten per vierkante meter. Even wassen, olie, azijn,peper en zout eroverheen en je wilde salade is klaar.
De Japanse duizendknoop is een invasieve exoot. Wanneer dit lokaal uit de hand loopt, zetten we weleens schapen in om deze weg te laten begrazen. Maar we kunnen natuurlijk net zo goed wildplukkers inzetten om de plant te oogsten. Want de Japanse duizendknoop perfect eetbaar. De stelen zijn veelzijdig: je kunt er een jam van maken, of ze gebruiken om te pekelen, te suikeren etc. De jonge sappige stelen kun verwerken zoals rabarber.
De Japanse duizendknoop is een invasieve exoot. Wanneer dit lokaal uit de hand loopt, zetten we weleens schapen in om deze weg te laten begrazen. Maar we kunnen natuurlijk net zo goed wildplukkers inzetten om de plant te oogsten. Want de Japanse duizendknoop perfect eetbaar. De stelen zijn veelzijdig: je kunt er een jam van maken, of ze gebruiken om te pekelen, te suikeren etc. De jonge sappige stelen kun verwerken zoals rabarber.
de kern van de jonge rietstengels eet je rauw als een snack… nog even wachten, maar ze komen er aan 🙂
van Daslook kun je alles eten. Pluk bladeren voor salades, boters, pesto’s etc. De bloemen kun je gebruiken voor salades, boters en voor sauzen. De bollen kunnen worden gebruikt zoals knoflook
de jonge bladeren van het speenkruid kunnen worden verwerkt in soepen, salades, groene sauzen. De groene knollen eet je rauw of geblancheerd. Ook kun je de kleine knollen kort frituren. De bloemknoppen worden wel als kappertjes ingelegd.
de jonge bladeren van de dovenetel kunnen worden gebruikt in salades, of als kruidige vulling voor gevogelte. De bladeren zijn lekker in soepen en kunnen verder als groente worden bereid. De bloemen worden als smaakmaker gebruikt in boters, over salades en in dranken.
vanaf het vroege voorjaar tot in de herfst kun je kleefkruid plukken. De jonge bladeren worden gebruikt voor salades, soepen en sauzen. De zaden worden geroosterd en tot een alternatieve koffie vermalen. Het schijnt een van de beste koffievervangers te zijn!
Zevenblad als groente
benodigdheden: zevenblad, 1 eetlepel boter, zout en peper.
Bereiding:Gebruik de jonge bladeren en bladstelen. was ze goed af en kook ze met de boter en een weinig water. Voeg zout en peper toe en laat het ongeveer 10 min. sudderen onder voortdurend roeren. Als ze zacht zijn goed afgieten en voor het opdienen nog een beetje boter toevoegen.
1 reactie

Ganna Verhoeven

Wat leuk! Dankjewel voor het delen!
9-apr-2020 23:30
Wil je reageren? Meld je dan aan.