Bericht

dicht bij je natuur komen

Geplaatst op 4 april 2020, 10:20 uur , door De Vergroeners Oostelijk Havengebied

Door de pandemie worden we gedwongen tot bezinning, Alles wat we als vanzelfsprekend waren gaan beschouwen, blijkt dat ineens toch niet meer te zijn. Hiermee bedoelt ik dat je – door de thuisisolatie – meer ruimte hebt om je leven vanuit een ander perspectief te zien. Het kan je nieuwe inzichten geven, om je levensstijl te veranderen. New virus, new me!

Juist nu heb ik ook nog eens meer tijd om je zelf opnieuw uit te vinden.  Nu alles wat voor mij brood op de plank was verdiende ik met Milieueducatie, maar deze is nu totaal stil gevallen. Dan merk je hoe kwetsbaar je bestaan is. Iets dat ik vanaf mijn jeugd eigenlijk al aan het doen was het wildplukken! Ik verzamelde werkelijk alles wat eetbaar is in bos, veld, park of gewoon langs de weg. Ik plukte als jongetje al bosbessen, veenbessen, bramen en lijsterbessen om er gelei en jam van te maken. Enig idee wat het Amsterdamse Vondelpark allemaal te bieden heeft? Het zal je verbazen. 

Ik wil je graag in gedachte meenemen naar het bos. Daar waar wij eigenlijk als jagers en verzamelaars ook thuis horen. Want de natuur is duizenden jaren onze supermarkt geweest.  Als ik nu met mijn hond, i.p.v. de schoolkinderen door het Amsterdamse bos loop weet ik als geen ander hoe hier te kunnen overleven.  De bladeren, bloemen en stengels van planten bezitten in deze tijd van het jaar de hoogste concentraties mineralen en vitamines. Na de zware winterkost schoont de frisse oogst van daslook je darmen en reinigt je lichaam. Wildplukken is een feest in deze weken, want de natuur laat aan alles zien en horen dat het lente is.

Amstelzwam
Omdat niet iedereen de natuur ik kan wil ik een stukje bos bij de mensen thuis te brengen, juist nu in deze tijd van 'thuisisolatie'. Het zelf kweken van paddenstoelen op koffieprut laat je zien hoe krachtig de natuur is en van afval voedsel maakt. Met het kweken van paddenstoelen wordt je verwonderd door de natuur en maak je een eerste stap in een Zelfvoorzienend leven. Bovendien ruik je de natuur in huis!  Het is een ontdekkingstocht naar een meer veerkrachtige samenleving.  Om jullie allemaal de kans te geven om na het weekend al te beginnen heb ik een aanbod in mijn webshop staan om voor 5 euro al te kunnen kweken waarbij jij je grow-kit zelf gaat maken al leuke bezigheid nu je toch thuis zit :)  Download HIER het stappenplan en bestel HIER je zwamvlokken en laat me weten hoe het gaat. 

Ik wens iedereen veel gezondheid en kracht om deze crisis door te komen! Maar laten we er voor zorgen dat we sterker uit de strijd komen. Weerbaarder, zelfvoorzienend en slim en toekomstbehendig! ! 

Duurzame groet,

 

Rudy Klaassen