Bericht

Poëzie-Bankje' gedicht van de week

Geplaatst op 1 januari 2020, 00:00 uur , door Poëzie Bankje

'Oud en nieuw' van Joke van Leeuwen.

Joke van Leeuwen (1952) is een Nederlands auteur voor kinderen en volwassenen, dichter, illustrator en cabaretière.
 
In 1978 debuteerde zij als kinderboekenauteur met ‘De Appelmoesstraat is anders’. Maar debuteerde als dichter pas in 1994 met de dichtbundel ‘Laatste lezers’. Haar woordgebruik in deze bundel verschilt nauwelijks van haar kinderboeken en de gedichten zijn opgebouwd uit korte zinnen van meestal eenvoudige woorden.

Als schrijver en illustrator van (kinder)boeken is ze veelvuldig bekroond. In 2000 ontving ze de Theo Thijssenprijs voor haar kinderboekenoeuvre. In 2010 de Gouden Ganzenveer voor haar bijdrage aan het geschreven woord, in 2012 de Constantijn Huygensprijs voor haar hele oeuvre en in 2013 de Duitse James Krüss Preis voor haar kinderboekenoeuvre. Ze kreeg onder meer de Gedichtendagprijs, vele Griffels en Penselen, stond op de shortlist van de VSB-poëzieprijs en werd en wordt genomineerd  voor de Astrid Lindgren Memorial Award.

In 2008 en 2009 was zij Stadsdichter van Antwerpen. In het kader van de herdenking 1815-1830 was zij in 2015 en 2016 Dichter der Nederlanden.
 
Lees verder op haar website Jokevanleeuwen.com, of op de websites van de Koninklijke Bibliotheek (KB) of Wikipedia.
 
Interesse in een recent interview uit 2018? Lees dit op Boekwijzer.com.

Andere gedichten vind je o.m. op de Poezie-leestafel of op Gedichten.nl.

Wil je het gedicht van de week rechtstreeks op je mailadres ontvangen, dan kan dat door een aanmelding via  www.tinyletter.com/gedichten.