Bericht

Poëzie-Bankje gedicht van de week

Geplaatst op 27 februari 2019, 17:50 uur , door Poëzie Bankje

DOCHTER VAN AMSTERDAM van Ahmed Ziani - een lofzang.

Ahmed Ziani (1954 - 2016) is dichter en toneelschrijver.
Hij is geboren in de Noord-Marokkaanse Aith Said (Rif). Hij emigreerde in 1979 naar Nederland en vestigde zich in Amsterdam. Hij werd één van de bekendste Berbertalige dichters van de Marokkaanse gemeenschap in Nedeland en België. Ziani is een pionier in de strijd om de erkenning van de Berbertaal en –cultuur. In 1983 publiceerde hij ‘In steen zal ik schrijven’, de eerste dichtbundel in Tamazight (Berbers), plus Nederlandse vertaling. In 1997 volgde ‘Jubelzang voor de bruidegom’. Migratie en identiteit zij belangrijke thema's in zijn gedichten. Ook verweeft hij in zijn poëzie de natuur en de volkscultuur uit zijn jeugd met de invloeden die hij onderging in Nederland. In 2003 keerde hij terug naar Marokko (Nador).

Kijk ook op www.asisaynan.nl/ahmed-ziani-1954-2016 

Wil je het gedicht van de week rechtstreeks op je mailadres ontvangen, dan kan dat door een aanmelding via  www.tinyletter.com/gedichten.

---------------------------------------------------------------------------------------

Over de Berber-bibliotheek:
Acht jaar geleden werd begonnen met de Berber-bibliotheek, bedacht door Asis Aynan, een literaire reeks met klassiekers uit de Berberlanden. Het tiende en laatste deel uit de reeks is Vallende tijd, een bloemlezing uit het werk van de vier belangrijkste dichters uit de Rif, geschreven in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw: Fadma el Ouariachi (1957), Mimoun el Walid (1959), Mohammed Chacha (1955-2016) en Ahmed Ziani (1954-2016), voorheen herder in de Rif, later werkzaam aan de tramrails naar Amsterdam-Osdorp, waarbij hij een vinger verloor. Van Ziani vertaalde Roel Otten onder meer de lofzang op een ‘Dochter van Amsterdam’: ‘Rivieren van schoonheid raken jouw gezicht./ Zoals de halssnoeren die jij op je boezem draagt,/ prijken kanalen van louter schoonheid op de borst van Amsterdam’. (Uit de Volkskrant van 4 januari 2019)

Daverend sluitstuk van de Berberbibliotheek is 'Vallende tijd' (januari 2019). Deze bundel bevat een selectie uit het werk van de vier grootste dichters uit de Rif. De dichters Mohammed Chacha, Ahmed Ziani, Fadma el Ouariachi en Mimoun el Walid hebben met gevaar voor verstoting en verbanning hun leven gewijd aan de poëzie. In de gedichten wordt de liefde bezongen, de migratie verfoeid en om emancipatie geschreeuwd. De stemmen van deze dichters komen uit de vorige eeuw en klinken nog steeds luid en duidelijk.