Bericht

'Poëzie-Bankje' gedicht van de week

Geplaatst op 5 februari 2018, 03:02 uur , door Poëzie Bankje

GRAUZONE van dichter Menno Wigman deze week.

Afgelopen woensdag werd nog bekend dat dichter Menno Wigman met zijn meest recente bundel 'Slordig met Geluk' is genomineerd voor de Ida Gerhardt Poëzieprijs, waarvan de winnaar op 17 maart bekend wordt gemaakt. Terwijl de felicitaties op sociale media binnenstroomden, stierf Wigman donderdagochtend in het VU ziekenhuis te Amsterdam aan de gevolgen van een hartkwaal. Hij is 51 jaar geworden. Lees het volledige artikel in de Volkskrant.

 

Lees hieronder ook de toelichting van Merle bij dit gedicht.

Het gedicht ‘Grauzone’ nam Wigman op in: Wat blijft. De mooiste gedichten van de twintigste eeuw. Samengesteld en ingeleid door Menno Wigman. Uitgeverij Prometheus, 1999 (als Ooievaar, Amsterdam 2002)

Wigman zegt in zijn inleiding te geloven dat de door hem bijeengebrachte gedichten ‘nog lang houdbaar blijven, al was het alleen maar omdat ze bijna allemaal duidelijk maken, waar het onze beste dichters om te doen was.’

“bezetenheid om één, één ding.” Dat blijft.

Ik spreek hiermee de hoop uit dat voor Menno Wigman de muziek altijd zal blijven klinken. Wie heeft zich, naast Rilke uiteraard, in zijn leven meer dan hij gewijd aan de poëzie? Lees zijn bloemlezing, lees zijn talloze vertalingen en vooral al zijn gedichten!

Merle

 

Lees hier zijn biografie.