Bericht

'Poëzie-Bankje' gedicht van de week

Geplaatst op 10 oktober 2017, 04:23 uur , door Poëzie Bankje

Ter nagedachtenis en groet aan de onlangs overleden Burgermeester Eberhard van der Laan een gedicht van W.H. Auden, vertaald door Willem Wilmink, getiteld ‘Begrafenisblues’ (Funeral Blues).

In de film ‘Four Weddings and a Funeral’ uit 1994 wordt bij de in het verhaal voorkomende begrafenis dit gedicht geciteerd.

Wystan Hugh Auden (York, 1907 – Wenen, 1973) was een Engelse dichter, essayist en literatuurcriticus. Hij was een scherp, geestig en maatschappijkritisch dichter. In het algemeen werd hij gezien als één van de grootste Engelse dichters uit de twintigste eeuw en had zijn werk een niet onbelangrijke invloed op latere generatie dichters. Voor zijn werk ‘The Age of Anxiety’ (1947) ontving hij de Pulitzerprijs.

Een korte biografie kan je vinden op www.poets.org.

Een meer uitgebreide op www.poetryfoundation.org.

Na het gedicht van W.H. Auden vind je een gedicht van F.Starik. Dit gedicht heeft zaterdag j.l. op de voorpagina van het Parool gestaan.

Als eerbetoon brengt F.Starik een poëtische groet aan Eberhard van der Laan. Hij was van in 2010 en 2011 stadsdichter van Amsterdam. Niet omdat hij stadsdichter was, maar omdat hij over de Eenzame Uitvaart gaat en Van der Laan een betrokken beschermheer was.