Bericht

'Poëzie-Bankje' gedicht van de week

Geplaatst op 13 april 2017, 00:00 uur , door Poëzie Bankje

Zoals de meesten al weten, Ganna, onze BuurtBalie-beheerder, is bevallen van een tweeling. Ook Mammado (zwangerschapsyoga door Alexandra) mocht afgelopen week twee nieuwe wereldburgers begroeten. En er zijn nog meer op komst. Deze nieuwe wereldburgers heten we van harte welkom en aan de blije ouders – van harte gefeliciteerd!

Ter gelegenheid hiervan deze week een passend gedicht; een gedicht van Jana Beranová, oud stadsdichter van Rotterdam.

 --------------------------------------------------------------------------------------------------

Jana Beranová is een Tsjechisch-Nederlandse dichteres en vertaalster. Zij vluchtte met haar ouders uit het communistische Tsjecho-Slowakije naar Nederland. In Rotterdam studeerde zij af in de economie. Bekend werd zij met haar vertalingen van Tsjechische schrijvers en dichters, onder wie Milan Kundera en Nobelprijswinnaar Jaroslav Seifert. Naast docente poëzie aan de Amsterdamse schrijversvakschool en is zij ook mentor van jonge dichters. Zelf schreef ze een roman en zeven dichtbundels. Verschillende van haar gedichten zijn geplaatst in de openbare ruimte. Van 2009 tot 2010 was zij Stadsdichter van Rotterdam.

Voor haar inspanningen voor de Tsjechische literatuur kreeg Jana Beranová in 2005 een hoge onderscheiding van de Tsjechische staat. In 2008 ontving zij de Erasmusspeld voor haar inzet voor de letteren. Ook is zij politiek actief binnen de schrijversorganisatie ‘International PEN’, die zich inzet voor vervolgde schrijvers.

Meer van haar gedichten vind je hier.

Opmerking: voor deze gelegenheid is 'Rotterdammers' uit het originele gedicht vervangen door 'Amsterdammers'.