Nieuw bericht

Wat kunnen wij als bewoners zelf doen aan de energietransitie?

geplaatst op 29 november 18, 13:39 uur, door Duurzaam OHG

Overstappen op schone energie: begin met isoleren en besparen!

“Isoleren, isoleren, isoleren, dat is het eerste dat je moet doen.” Dat is een van de uitspraken van de experts op de avond over de warmtetransitie op 26 november. Ook als je een aansluiting krijgt op het warmtenet moet je rekening houden met een lagere aanleveringstemperatuur in de toekomst. De woningen in het Oostelijk Havengebied zijn daar goed op in te richten. De hoge-temperatuurwarmte zal schaarser worden en vooral ingezet worden in wijken waar die echt nodig is.

Zo’n 30 bewoners uit verschillende delen van het OHG gingen in gesprek met de aanwezige experts. Maandlasten, warmtepompen, schaalgrootte, de positie van huurders, warmte-koude-opslag, rookgaskanalen, de rol van de corporaties, subsidies, waren onderwerpen die aan bod kwamen. Duidelijk is dat er nog heel veel vragen zijn en dat elk complex een eigen benadering vraagt. De uitwisseling van vragen en informatie op deze avond is een steun in de rug om de verduurzaming met kracht aan te pakken. 

Sluit je aan bij een werkgroep
Er worden werkgroepen gevormd om te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn en hoe goede informatie gevonden kan worden. Op maandag 21 januari is er in De Eester een avond waarop werkgroepen aan de slag gaan met onderwerpen als: techniek, planning, wetten, of met het onderzoek voor hun eigen wooncomplex of buurt. Op KNSM, aan de Veemkade, in Entrepot West en in de Architectenbuurt zijn al groepen bewoners actief. Ben je in jouw complex ook al actief met de energietransitie? Of wil je iets opstarten? Je bent van harte welkom!

Subsidies gemeente
De gemeente Amsterdam heeft op de website een overzicht geplaatst van alle lopende subsidies voor duurzaamheid en groen. Dit overzicht wordt regelmatig bijgewerkt. De huidige versie dateert van september.
Zie: subsidies duurzaamheid gemeente Amsterdam en klik daar op de link naar de poster (‘Aanbod duurzame adviezen, subsidies en leningen’)

Zie voor een uitgebreid verslag de verwijzing onderaan deze pagina

Foto