Activiteit

Droombeelden van een verweesde stad

zondag 22 april 2018   |   12:00 - 17:00 uur   |   Borneo Architectuur Centrum

Extra openingdag op 22 april van 12-17 uur; Mirjam is dan aanwezig.

Een tentoonstelling van circa 25 werken, schilderijen, tekeningen en collages van Mirjam Hagoort, die samen een beeld geven van de ontwikkeling van het oeuvre van Mirjam in de periode van 2000 tot 2018.

Foto’s van de stad zijn de basis van het werk van Mirjam Hagoort: ‘Een foto is voor mij nooit het eindresultaat, maar altijd de opzet om tot een schilderij te komen. De foto is voor mij een alibi om aan de slag te gaan.’ Zij fotografeert bij voorkeur ontheemde stadlandschappen, die als uitgangspunt dienen voor haar schilderijen, tekeningen en collages in gemengde technieken.

 Verweesde gebouwen, verlopen industrieterreinen of lege pleinen intrigeren haar het meest. ‘Al gaat het me zelden om de gebouwen of fenomenen zelf. Het is mij te doen om de verhouding tussen licht en donker, de contrastwerking tussen details en het droombeeld dat ze opwekken. Vaak zijn het beelden die blij én weemoedig stemmen. Ik noem het: ‘droevige schoonheid.’

Mirjam Hagoort (Rotterdam, 1961) volgde van 1980 tot 1985 de opleiding Textiel monumentaal aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. In 1985-1986 plakte ze daar nog een jaar schilderen & tekenen aan vast op de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam. In 1989 won zij de Koninklijke Subsidie voor Vrije Schilderkunst en in 1991 kreeg zij een Projectsubsidie van de gemeente Amsterdam.

Mirjam Hagoort combineert haar vrije werk met opdrachten, voornamelijk voor interieurontwerpen. Al dan niet in samenwerking met architecten ontwerpt zij screens en raambekleding, interieurpanelen, wand- en glasdecoraties en grafisch behang. Ook daarvoor vormt haar uitgebreide fotoarchief, samen met een bescheiden collectie herbaria, steeds het uitgangspunt.

kosten: gratis
type:  Tentoonstelling
meer info over locatie: BAC Borneo Architectuur Centrum R.J.H. Fortuynplein 4 1019 WL Amsterdam