Activiteit

Vrijheidsmaaltijd bij Museum Perron Oost

zaterdag 5 mei 2018   |   18:00 - 21:30 uur   |   Museum Perron Oost

Op het monumentale perron bij het opzichtershuisje van Museum Perron Oost vindt een Vrijheidsmaaltijd plaats rondom de tentoonstelling 'Wat zou jij doen?'.

Als je in een oorlog terecht komt kan je verschillende keuzes maken. Kies je voor verzet? Werk je mee met de vijand? Blijf je daar waar het oorlog is of vlucht je naar een veiliger plek? Het zijn keuzes die achteraf vaak gedefinieerd worden als goed, fout, dapper of laf. Veelal door mensen die nooit in die situatie zaten. Is de vraag wat zou jij doen? wel te beantwoorden en kan je oordelen over de keuze van een ander? Die vragen staan centraal in Museum Perron Oost tijdens de weken rondom 4 en 5 mei.

In het Perronhuisje zijn verhalen te horen van drie mensen die een oorlogssituatie van dichtbij hebben meegemaakt. Wim Sels was 18 jaar aan het begin van de Tweede Wereldoorlog en meldt zich in 1942 als leerling-machinist bij de NS om te ontkomen aan de Arbeitseinsatz. Mahmoud Noufal was kapper in Aleppo, vluchtte naar Libanon en kwam een paar jaar geleden in Amsterdam terecht. Lody van de Kamp is rabbijn. Zijn vader overleefde Auschwitz, zijn moeder zat ondergedoken tijdens de Tweede Wereldoorlog. 


Jongeren van Improbattle openen de maaltijd met een persoonlijke monoloog. De vrijheidsmaaltijd bestaat uit een vegetarisch Syrisch 3-gangenmenu en wordt bereid door buurtbewoner Hanadi samen met andere buurtgenoten. 

Entree: €7,50
Reserveren: via info@museumperronoost.nl of 06-53404786. Er is plaats voor 100 personen.

Dit programma is mede mogelijk gemaakt door 4 en 5 mei comité Amsterdam, Stadsdeel Oost, Fonds voor Oost, Improbattle, Esmeralda Detmers, Lody van de Kamp, Ria Emous, Wim Sels, Joost Wilgenhof, Debby Nijpjes, Anet Wilgenhof, Buurtcooperatie OHG en natuurlijk alle lieve buren van Museum Perron Oost.

 

aanmelden: Aanmelding vooraf noodzakelijk