Activiteit

Expositie UITZICHT, schilderijen van Joep Meeuwsen

dagelijks   |   18:00 uur   |   Einde van de Wereld

Over de expositie

Wat je ziet bepaalt het uitzicht

De expositie bestaat uit vijf doeken (acryl op doek) van 60 bij 180 cm die een aaneengesloten aanzicht vormen en een doek (acryl op linnen) achter het gordijn op de achterwand van het podium.

De vijf doeken aan de zijkant van de boot zijn abstracties van gebouwen en laten bijna allemaal een eigen ontwerp zien als door verschillende architecten verzonnen. Deze linie van gebouwen zonder perspectief suggereert een aanzicht en symboliseert als een plan de omgeving van de boot.

Sjoerd Soeters, de verantwoordelijke stedenbouwkundige voor het Java-eiland, heeft een soortgelijke opzet bedacht en is ermee beroemd geworden. Het Java-eiland wordt bezocht door belangstellende van over de hele wereld. Wie met de pont op het Azartplein aankomt en let op de kleuren van de gebouwen, ziet echter de herhaling en de bomen die allemaal even hoog zijn. Daarmee valt de gemaaktheid eerder op dan het ontstaan van een stad. Een schril contrast met 1984, toen de omgeving nog niet gevormd werd door planbureaus en architecten. De geëxposeerde schilderijen staan stil bij deze overgang als een spotprent op de maakbaarheid van de maatschappij en bij het bestaan en de continuïteit van “het einde van de wereld”.

Het doek achter het podium

Sinds de oudheid is de pauw een zonnesymbool soortgelijk aan het alziend oog.

Als teken voor onsterfelijkheid, schoonheid en waardigheid staat de pauw voor de voortgang en daarnaast voor oplettendheid en trots. In het boeddhisme biedt een pauweveer bescherming tegen de verlokkingen van de wereld. Deze pauw kijkt, dus is hij waarnemer; wat hij ziet bepaalt zijn uitzicht.

Voor meer informatie over Joep Meeuwsen: www.joepmeeuwsen.nl

De expositie is open op woensdag en vrijdag vanaf 18.00 uur

kosten: gratis
type:  Tentoonstelling
datum: wo 14 maart 2018
gestart op: wo 31 januari 2018
beëindigd op: za 31 maart 2018